POM 9

#leuk werk

#leuk werk

In Parktheater Eindhoven werken 120 mensen. Maar wat doen ze eigenlijk? In deze serie richten we een figuurlijke spot op hun werkzaamheden.

Aflevering 3:

Irene Arts, hoofd afdeling Kaartverkoop

“Het is 1 juni, een leuke dag want we gaan loten. Vandaag worden alle aanvragen voor voorstellingen geloot. We werken met Ticketmatic, ons nieuwe kaartverkoopsysteem. Het loten is volledig geautomatiseerd. Hier zie je alle voorstellingen van seizoen 2013/2014 op een rijtje. We hebben tot gisteren alle aanvragen voor de loting in het systeem ingevoerd.

Loten gebeurt per voorstelling. Ik ga eerst naar ‘loting beheer’. Dan ga ik met mijn muis naar de eerste voorstelling. Dat is ‘De man met de hamer’ in Festival Best of the Fest, op 30 augustus. Als ik daar op klik, dan zie ik hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn voor deze voorstelling: 220. En hieronder zie je het aantal aangevraagde plaatsen.

Op deze plek zie je alle gasten die voor deze voorstelling plaatsen hebben aangevraagd. In deze kolom is te zien of er speciale opmerkingen zijn, bijvoorbeeld of er rolstoelplaatsen gereserveerd moeten worden. Daar kijken we dan handmatig naar. Dit is de lotingvolgorde, je ziet dat ze allemaal door elkaar gehusseld zijn. Ik selecteer ze nu en druk op ‘automatische toewijzing’. Het systeem start nu met loten. Zie je hier het balkje lopen? Het loten gaat heel snel. Zo, klaar. De aangevraagde plaatsen staan er in.

Hier heb je de voorstelling van Theo Maassen. Aan dit getal is te zien dat er veel meer plaatsen zijn aangevraagd dan er beschikbaar zijn. Ik kijk eerst weer naar eventuele bijzonderheden. Kijk, hier zie je een opmerking van iemand die niet te dicht bij het podium wil zitten. Op het moment van loten bekijken we of zo’n voorkeursplaats nog beschikbaar is.

Op het scherm zie je de afbeelding van de zaal. De stoelen zijn verdeeld in een aantal kleuren. De oranje blokjes zijn de gereserveerde stoelen voor bijvoorbeeld groepen of andere plaatsen die we blokkeren: reserveplaatsen, plaatsen voor techniek, de plaatsen voor het impresariaat en de stoel voor de zaalwacht.

We loten nu alweer jaren. Daarvoor hadden we het abonnementensysteem. Dan kregen pakweg de eerste 1000 gasten alle plaatsen toegewezen. De rest van de mensen had bij populaire voorstellingen geen kans meer.

Bij loten kan het natuurlijk teleurstellend zijn als je een bepaalde voorstelling niet krijgt toegewezen. Maar iedereen maakt evenveel kans, en daarom vind ik het een eerlijk systeem.”

#leukwerk

______________________________________________________________________________