POM 8

kaartverkoop

kaartverkoop

Mijn verlanglijstje

Sinds kort maak ik enthousiast gebruik van een nieuwe service van het Parktheater: het Verlanglijstje. Kon je vroeger al een voorstelling uit het programma in je 'winkelmandje' leggen en online kaartjes bestellen, nu staat er als extra mogelijkheid het verlanglijstje bij. Wie via de website van Parktheater.nl een persoonlijk account heeft aangemaakt (u hoeft alleen een gebruikersnaam, een zelfgekozen wachtwoord en uw e-mailadres te vermelden), kan het totale programma-aanbod raadplegen, terugkijken welke voorstellingen u allemaal gezien hebt ('bestelhistorie') en opvragen waar je al kaartjes voor geregeld hebt ('mijn agenda'). En daar is nu het verlanglijstje bijgekomen.

Wie gaat er mee naar Sven Ratzke of Timon van Athene?

In de programmabrochure staan zo'n 500 voorstellingen, verdeeld over het hele seizoen. Ik wil heel veel, maar kan niet alles. Omdat ik mijn agenda niet maanden tevoren wil vastleggen, omdat ik ook naar de film wil, met vrienden eten, naar Franse les moet, op een tekenclub wil en misschien wel ga bridgen. Voorstellingen lijken soms interessant, vanwege de titel, het gezelschap, de regisseur of de hoofdrolspelers. Maar ik wil er toch eerst nog wat meer van weten. Of er is die maand al zo veel te doen en mijn budget is niet van elastiek. En wie wil er mee?

Hoe het verlanglijstje werkt, kan ik het best aan de hand van een eigen voorbeeld uitleggen. Ik heb gezien dat Sven Ratzke, vaste gast in het Parktheater, op 20 december met een Christmas Special komt. Ik ben al jarenlang een fan en heb hem in mijn verlanglijstje gezet. Dat geldt ook voor 'Timon van Athene' van Toneelgroep Maastricht, omdat ik zulke goeie herinneringen heb aan hun 'Mephisto' van het vorig seizoen. Ik heb aangeklikt dat ik 2 weken voor de voorstelling een reminder per e-mail van het Parktheater wil ontvangen (eerder of later kan ook). En ik heb mijn lijstje doorgestuurd naar vrienden die ook fans van Sven Ratzke zijn geworden en het misschien wel gezellig vinden om mee te gaan. De toneelliefhebbers uit mijn vriendenkring heb ik op deze manier attent gemaakt op 'Timon' en die zien we dus hopelijk op 16 januari.

Tot niets verplicht

Wat kost deze grap? Niets! De medewerkers van het Parktheater zien dit als een extra service die tot niets verplicht. En misschien is het binnenkort zelfs mogelijk om u te informeren als een voorstelling op uw verlanglijstje uitverkocht raakt. Aan het Parktheater zal het dus niet liggen als u moet zeggen "jammer, maar dat heb ik gemist"!

Bekijk hier mijn verlanglijstje.

Henk Noy

Parktheater Pionier

Weet waar je koopt!

Een grote groep mensen betaalt een veel te hoge prijs voor een theaterkaartje. Gewoonweg omdat zij niet weten hoe duur de kaarten normaal gesproken zijn en waar ze deze het beste kunnen kopen. Irene Arts is werkzaam bij de afdeling Kaartverkoop in het Parktheater en vertelt over de gevolgen van wederverkoop en wat er tegen gedaan wordt. Een tipje van de sluier: “Koop uw kaarten altijd bij het theater zelf. Dit is veilig, goedkoop én je krijgt de meeste service!”

Wat is wederverkoop precies?

“Een wederverkoopbedrijf verkoopt reguliere kaarten van een (theater)voorstelling door voor een veel hogere prijs. Daarmee willen deze bedrijven zo veel mogelijk winst maken op een snelle en makkelijke manier.”

Wat is het gevolg van wederverkoop voor het Parktheater?

“Vooral de gasten hebben last van de wederverkoop. Dit komt door de wijze waarop zo’n bedrijf werkt. Zij kopen pas kaartjes bij een theater op het moment dat een gast een kaartje koopt via hun website. Als de kaarten via het theater niet meer beschikbaar zijn krijgt de bezoeker een aantal weken of dagen voor de voorstelling bericht dat hij niet naar de voorstelling kan. Het is voor de gast dan erg moeilijk om het geld wat hij betaald heeft terug te krijgen. Het theater kan dan ook niets voor de bezoeker betekenen. De wederverkoper houdt dit geld lange tijd vast op zijn/haar bankrekening en krijgt daar rente over.

Soms zijn er kaartjes op www.marktplaats.nl te vinden. Er wordt wel eens gedacht dat het Parktheater deze kaartjes zelf op Marktplaats zet. Dit is natuurlijk niet het geval. Alle theaters willen dat hun kaartjes op een eerlijke wijze, voor de normale toegangsprijzen verkocht worden. Er wordt dan ook altijd vriendelijk aan de aanbieder verzocht deze kaartjes van Marktplaats af te halen.”

Zijn er ook wel eens valse kaartjes?

“Het is wel eens voorgekomen dat iemand met een vals kaartje voor Freek de Jonge naar het theater kwam. Hij heeft eerst voor veel geld een kaartje gekocht, om er vervolgens in het theater achter te komen dat er iemand op zijn stoel zat en dat zijn kaartje nep was. Uiteindelijk heeft het Parktheater hem toch een plaats aangeboden in het theater, omdat hij er niets aan kon doen. Wij hebben hem geadviseerd om voortaan altijd bij het theater zelf de kaartjes te kopen.

Nog een voorbeeld van een soort vals kaartje is van ‘The Lion King, de musical’. Iemand had op zijn website alleen de titel ‘The Lion King’ staan, dat je kon kopen voor zo’n 100, euro. Mensen associeerden dit met de musical en kochten een ‘kaartje’. Vervolgens kregen zij een prul thuis gestuurd van ‘The Lion King’ met als reactie: “er stond nergens dat het over een musical ging”. Zo lezen mensen vaak niet goed en kan ik alleen nog maar een keer aanraden om ALTIJD via de website van het theater zelf te bestellen.”

Wat doet het Parktheater om de wederverkoop tegen te gaan?

“We doen een aantal dingen. Ten eerste kijken we regelmatig rond op Marktplaats of er kaartjes te koop staan voor voorstellingen. Als dit het geval is verzoeken we eerst vriendelijk of de kaartjes van de website gehaald kunnen worden en vermelden we dat de kaartjes teruggebracht mogen worden. Mocht iemand dan nog steeds de kaartjes op Marktplaats laten staan dan wordt die persoon gemarkeerd als wederverkoper en kan hij/zij geen kaarten meer bestellen bij het Parktheater.

Iedereen mag voor populaire voorstellingen maximaal 4 kaarten kopen. Af en toe zit er dan nog iemand bij die via verschillende inlognamen toch veel kaarten bestelt om door te verkopen, maar met hetzelfde rekeningnummer afrekent. Een wederverkoper is dan alsnog te achterhalen. We doen alles wat in onze macht ligt om dit te voorkomen.

Bij minder populaire voorstellingen mogen gasten maximaal 20 kaarten kopen. Er kunnen dan wel wederverkopers tussen zitten, maar over het algemeen zijn deze voorstellingen niet interessant voor wederverkopers.

Het Parktheater en nog vele andere theaters adviseren alle mensen om gewoon bij het theater zelf de kaarten te bestellen. Als niemand meer kaartjes koopt bij een wederverkoopbedrijf gaat deze namelijk failliet en worden er geen kaartjes meer voor de driedubbele prijs verkocht!”

Het Parktheater is aangesloten bij de campagne ‘weetwaarjekoopt.nl’. Wat houdt dat precies in en wat wordt er van het Parktheater verwacht?

“Als je als theater aangesloten bent bij een campagne als ‘weetwaarjekoopt.nl’ wordt er eigenlijk niets van je verwacht. Je krijgt een bepaald keurmerk, waarmee je aantoont dat je een officieel verkoopkanaal bent. Helaas kan dit keurmerk ook gekopieerd worden en denken mensen dat bepaalde sites officieel zijn, terwijl zij illegaal het keurmerk op hun website hebben gezet. Bij twijfel kun je altijd het beste het theater bellen en naar de juiste website vragen.”

Zie je ook dat zo’n campagne helpt tegen de wederverkoop?

“Alle beetjes helpen maar helaas komt het nog steeds maandelijks voor dat iemand een klacht heeft, omdat hij/zij kaartjes heeft gekocht bij een wederverkoopbedrijf. Het is al heel erg vaak op televisie en radio geweest, maar er zijn nog ontzettend veel mensen die niet weten dat er illegale bedrijven zijn die tickets verkopen.”

Waarom denk je dat mensen tickets niet bij de theaters zelf kopen?

“Gasten weten niet wat een kaartje normaal gesproken kost. Zij typen bij www.google.nl de voorstelling in die ze graag willen bezoeken en klikken op het eerste bedrijf dat op internet verschijnt, wat vaak een wederverkoopbedrijf is. De bedrijven betalen veel geld voor een reclameplek bovenaan op Google om zo meer dure kaartjes te verkopen aan bezoekers.

Daarnaast denken mensen vaak dat ze voor populaire voorstellingen geen kaartjes meer kunnen krijgen. Zij zijn dan blij dat er überhaupt nog kaartjes zijn, hoe duur maakt niets uit.

Bovendien zien de websites van wederverkopers er vaak erg professioneel uit en is het verschil met een officieel verkoopkanaal bijna niet te zien. Maar professioneel is niet altijd goed!”

Merk je verschil tussen nu en vijf jaar geleden op het gebied van wederverkoop en zo ja, wat is dat dan voor verschil?

“De wederverkoop neemt nog steeds toe, veel mensen zien dat er een grote handel in is. Je kunt namelijk snel en makkelijk geld verdienen. Een groot verschil is dat bedrijven tegenwoordig niet meer van te voren kaarten inkopen bij een theater, maar pas als de mensen ook echt besteld hebben. Zo loopt het bedrijf minder risico om kosten te maken, maar ligt het risico bij de bezoeker. Bij hele populaire voorstellingen zoals Theo Maassen en Najib Amhali proberen ze uiteraard nog wel om van te voren aan grote aantallen kaarten te komen.”

Waar kunnen mensen veilig kaartjes kopen voor voorstellingen in het Parktheater?

“Tickets van het Parktheater zijn via vier verkoopkanalen te koop. Dit zijn:

- het theater zelf via www.parktheater.nl

of via 040 2 11 11 22

- See-tickets www.seetickets.nl

- de Nationale theaterkassa www.ntk.nl

- HEMA tickets.

Je kunt er vanuit gaan dat als je bepaalde kaarten niet meer bij het theater zelf kunt krijgen, ze ook niet meer via deze officiële kanalen beschikbaar zijn.”

Anika Robben

Kaartverkoop

______________________________________________________________________________