POM 8

NEOS

NEOS

Reactie van Pionier Leon van der Zanden op de voorstelling 'Straatmonologen'

Er bestaan nog steeds hardnekkige vooroordelen over

deze mensen. Soms zijn die vooroordelen terecht, maar heel vaak ook niet. Het leven op straat is hard en slopend en in een opvangvoorziening is het ook niet altijd even prettig. Als een dakloze zonder enig perspectief uit de negatieve spiraal wil komen, dan moet hij een strijd leveren op meerdere fronten. Over deze strijd willen de cliënten van Neos een persoonlijk verhaal vertellen onder de titel ‘De straatmonologen’. Het zijn aangrijpende verhalen, verteld door mensen die, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, weer op zoek zijn naar hun eigenwaarde. In dit geval gaat het niet over vallen en opstaan, maar over er weer staan en opvallen! Van een straatmonoloog naar een dialoog met mensen zoals u en ik, dat is uiteindelijk de beste manier om er weer bij te horen.

De straatmonologen worden afgewisseld met muziek en theater, geheel belangeloos verzorgd door een aantal bekende artiesten en muzikanten zoals Bertus Borgers, Denvis, Tigre Blanco en Geert Chatrou. Met de opbrengst van deze voorstelling wordt het mogelijk dit initiatief in 2013 voort te zetten en scholieren en studenten kennis laten maken met de oorzaken van dakloos zijn en de maatschappelijke opvang.

Zowel de try out als de premierevoorstelling beloven een unieke belevenis te worden. Een theatervoorstelling met een lach en een traan die u stof tot nadenken zal geven. Het kan tenslotte iedereen overkomen.

Pim Dijkstra

directeur-bestuurder stichting Neos

NEOS & Friends - Straatmonologen

Ma 10 en di 11 december in het Parktheater

Meer over de voorstelling

De spelers en hun strijd (scroll over de foto)

Ria: "Mijn strijd begon toen mijn stiefmoeder mij als 21-jarige het huis uit heeft gezet. De drank was gelukkig niet opnieuw mijn vriend."

Frank: "Mijn strijd begon toen ik geboren werd. Ik stapte in mijn auto en reed door tot de benzine op was."

Marian: "Mijn strijd begon toen ik als caissiere minder werk kreeg. Mijn postvak raakte voller en voller en ik werd steeds ongelukkiger en onrustiger."

Wim: "Mijn strijd begon toen ik voor mijn eindexamen zat. Ik woonde alleen, had geen werk, miste mijn vrienden en was heel depressief."

Veronique: "Gewapend met messen liep ik daar tussen de hoerenlopers en verslaafden en 10 jaar lang had ik een ellendig leven vol met pijn, vernedering en marteling"

Frans: "Ik ben opgegroeid in een tijd dat alles mocht en alles kon. Ik had niets meer, niente, nada, niks dus, maar ik had wel dorst."

Annelie: "Mijn strijd begon in mijn pubertijd. Toen ons huis werd uitgeruimd namen ze zelfs de kat mee."

Terugblik op de voorstelling

Mensen die ooit dakloos waren of verslaafd veroverden 10 en 11 december het podium van de Philipszaal. Deze ex-cliënten van opvanginstelling Neos gaven een intieme kijk in hun strijd. Artiesten en andere betrokken hebben belangeloos meegewerkt aan ‘Straatmonologen’. Met de opbrengst uit de kaartverkoop gaat Stichting Neos de voorstelling ‘Straatmonologen’ in scholen en instanties opvoeren. Om zodoende in gesprek te komen over dak- en thuisloosheid en de oorzaken en vooroordelen.

Parktheater en NEOS

______________________________________________________________________________