POM 7

NEOS

NEOS

Er bestaan nog steeds hardnekkige vooroordelen over

deze mensen. Soms zijn die vooroordelen terecht, maar heel vaak ook niet. Het leven op straat is hard en slopend en in een opvangvoorziening is het ook niet altijd even prettig. Als een dakloze zonder enig perspectief uit de negatieve spiraal wil komen, dan moet hij een strijd leveren op meerdere fronten. Over deze strijd willen de cliënten van Neos een persoonlijk verhaal vertellen onder de titel ‘De straatmonologen’. Het zijn aangrijpende verhalen, verteld door mensen die, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, weer op zoek zijn naar hun eigenwaarde. In dit geval gaat het niet over vallen en opstaan, maar over er weer staan en opvallen! Van een straatmonoloog naar een dialoog met mensen zoals u en ik, dat is uiteindelijk de beste manier om er weer bij te horen.

De straatmonologen worden afgewisseld met muziek en theater, geheel belangeloos verzorgd door een aantal bekende artiesten en muzikanten zoals Bertus Borgers, Denvis, Tigre Blanco en Geert Chatrou. Met de opbrengst van deze voorstelling wordt het mogelijk dit initiatief in 2013 voort te zetten en scholieren en studenten kennis laten maken met de oorzaken van dakloos zijn en de maatschappelijke opvang.

Zowel de try out als de premierevoorstelling beloven een unieke belevenis te worden. Een theatervoorstelling met een lach en een traan die u stof tot nadenken zal geven. Het kan tenslotte iedereen overkomen.

Pim Dijkstra

directeur-bestuurder stichting Neos

NEOS & Friends - Straatmonologen

Ma 10 en di 11 december in het Parktheater

Meer over de voorstelling

Repetitie-opnamen van 'Straatmonologen'.Een impressie.

De spelers en hun strijd (scroll over de foto)

Ria: "Mijn strijd begon toen mijn stiefmoeder mij als 21-jarige het huis uit heeft gezet. De drank was gelukkig niet opnieuw mijn vriend."

Frank: "Mijn strijd begon toen ik geboren werd. Ik stapte in mijn auto en reed door tot de benzine op was."

Marianne: "Mijn strijd begon toen ik als caissiere minder werk kreeg. Mijn postvak raakte voller en voller en ik werd steeds ongelukkiger en onrustiger."

Wim: "Mijn strijd begon toen ik voor mijn eindexamen zat. Ik woonde alleen, had geen werk, miste mijn vrienden en was heel depressief."

Veronique: "Gewapend met messen liep ik daar tussen de hoerenlopers en verslaafden en 10 jaar lang had ik een ellendig leven vol met pijn, vernedering en marteling"

Frans: "Ik ben opgegroeid in een tijd dat alles mocht en alles kon. Ik had niets meer, niente, nada, niks dus, maar ik had wel dorst."

Annelie: "Mijn strijd begon in mijn pubertijd. Toen ons huis werd uitgeruimd namen ze zelfs de kat mee."

Dakloze zwerver van onbesproken gedrag

zoekt contact met medemens

“Beste theaterbezoeker, heeft u ooit wel eens een echte zwerver ontmoet? Of gaat u liever zo’n ontmoeting uit de weg? Ergert u zich ook zo aan dat openbare drankgebruik op straat en dat u in het park nergens meer rustig op een bankje kunt zitten zonder lastig gevallen te worden? Het zijn natuurlijk ook alleen maar slappelingen zonder karakter die zoiets kan overkomen, een gewoon mens zorgt wel dat hij uit de problemen blijft. Kortom, laat ze het zelf maar uitzoeken en val mij er niet mee lastig”.

Het zijn zo maar een aantal willekeurige uitspraken over dak- en thuislozen. LEES VERDER

Parktheater en NEOS

______________________________________________________________________________