POM 5

pioniers tips

pioniers tips

Léon van der Zanden

SMAAK Dans, cabaret

RAAK Verwondering: diversiteit, spanning, onbekendheid,

nieuwe dingen leren mooi te vinden.

Hallo Cultuur! is bij uitstek geschikt om je als bezoeker te oriënteren. Introdans Ensemble voor de Jeugd is een must. Het is heerlijk om met je kinderen of in mijn geval met mijn kleinkinderen een voorstelling te bezoeken. De show van Momix ‘Botanica’, is in een woord: spectaculair! Kommil Foo, onze zeer gewaardeerde zuiderburen met hun charmante accent en aparte humor zijn er gelukkig weer. De Parktheater Presents... thinX- formule onderscheidt

zich van de reguliere voorstellingen. Een artiest krijgt van het Parktheater een paar dagen cadeau en mag deze naar geheel eigen inzicht invullen. De Ontroerend Goed- en Blind Date-voorstellingen zijn altijd verrassend en spannend. Het Nederlands Danstheater spreekt voor zich, de choreografieën van Sol León en Paul Lightfoot zijn door hun samenwerking als man en vrouw heel bijzonder.

Johan van Langenhove

SMAAK Alles van cabaret

RAAK Goede vondsten, fijne teksten. Nieuw.

Mijn voorliefde voor cabaret vind je terug in mijn tips voor 2012-2013. Misschien niet direct de meest bekende namen, maar juist van deze voorstellingen verwacht ik heel veel of ik ben er in elk geval zeer benieuwd naar, zoals The Line Up, de Bourgondische Belgen en Martijns Eindemaands. Naast het vertrouwde cabaret (Kommil Foo) maak ik dit seizoen ook wat meer uitstapjes naar andere genres: voordracht/muziek (Sabine Beens), muziektheater en show.

Wilfried de Jong & Ocobar en Nico Dijkshoorn/Ronald Giphart kennen we natuurlijk van hun (vroegere theater en) tv-werk en als schrijvers/ columnisten. Wat brengen ze op de toneelvloer?

Ellen ten Damme gaat dit keer een nieuwe uitdaging aan, muziek, choreografieën en visuals. Spannend!

Iselle Claassens en Michele Rijzewijk

SMAAK Breed: toneel, dans, musical en cabaret

RAAK Ontdekking. Met liefde gemaakt

Ik heb gekozen voor een paar voorstellingen van nog wat minder bekende artiesten of theatermakers, zoals Kim Leeuw, Afslag Eindhoven en Sven Ratzke. Meer mensen zouden hen moeten ontdekken, omdat ze prachtige voorstellingen maken. Over De Hollanders heb ik goede verhalen gelezen, ik ga dit nieuwe gezelschap graag ontdekken en raad iedere toneelliefhebber aan

dat ook te doen. Toch staan er ook voorstellingen van meer gevestigde namen op mijn lijstje. De voorstelling van Het Nationale Toneel heb ik vorig seizoen gezien, alleen al het meest indrukwekkende decor van het jaar is een reden om te gaan. Ik ben fan van Maria Goos en raad daarom de voorstelling ‘Cloaca’ aan’. Natuurlijk mag een stuk van het gezelschap waar ik in seizoen 2011/2012 Pionier voor was, Noord Nederlands Toneel, niet ontbreken!

Janna

SMAAK Jeugdvoorstellingen van alle genres

RAAK Spannend, wild en lekker gek

Ik ga graag naar Hallo Cultuur!, omdat je van alles en nog wat kan zien op deze dag, ook speciaal voor kinderen. Naar hetpaarddatvliegt ga ik elk jaar. Ze vertellen serieuze onderwerpen op een leuke en grappige manier. Een van mijn hobby’s is lezen. Daarom is het leuk dat twee boeken die ik ken nu in het theater te zien zijn: ‘Dik Trom’, een echt ontdeugend jongetje, en ‘De griezelbus’, superspannend, maar het moet niet te eng worden. Het Kerstwintercircus is elk jaar heel erg leuk met onmogelijke trucs. Fijn dat Introdans Ensemble voor de Jeugd ook weer komt, omdat ik zelf dans en veel van dans houd. Erg nieuwsgierig ben ik naar Ontroerend Goed voor kinderen. Ik weet nog niet welke ik ga kiezen. Wel grappig om niet te weten wat het wordt.

Jan-Clemens Lampe

SMAAK Gerenommeerde moderne dans en

experimentele dans

RAAK Creatieve vormgeving

Het Parktheater biedt in het komende theaterseizoen weer een aantal voorstellingen, die ik als pionier voor de dans, op mijn verlanglijstje heb staan. NDT1 met altijd weer verrassende werken en twee wereldpremieres van Walerski en Inger en een choreografie van Kilian. NDT2, die in afgelopen seizoen verraste met twee originele nieuwe choreografieën. Dit keer met orkest. Conny Janssen Danst met de reprise van prachtige choreografie ‘Zout’; een inhaalslag voor de moderne dansliefhebber. Introdans weet altijd weer te boeien; de moeite waard om ‘Hartslag’ en ‘Moderne meisjes’ te boeken. Ontroerend Goed-serie met vier dans-voorstellingen voor een niet te versmaden prijs. En voor de jeugd: ‘Levedeliefde’ en ‘Bont en Blauw’ van Introdans Ensemble voor de Jeugd.

Brigitte Steppé-Chevance

SMAAK Opera, muziek(theater), dans en toneel

RAAK Muziek, esthetiek en andere culturen

Als opera-pionier kies ik uiteraard een paar opera’s, maar ook bij dans kan ik mijn hart ophalen vanwege de muziek. Hoewel alle opera-titels dit seizoen aantrekkelijk zijn, kies ik ‘Turandot’ en ‘Manon’, omdat ik heb die nog niet live gezien heb. ‘Pagliacci’ ken ik nog niet, maar Opera Zuid presenteert ieder jaar weer interessant werk door jonge operatalenten.

‘Sissi’ is jeugdsentiment. Ik zag hem in Parijs in 1950 en wil hem graag nog een keer zien. Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam vanwege de choreografieën en de muziek. Bij toneel kies ik voor ‘Drie zusters’ en ‘Peer Gynt’, omdat ik deze klassiekers graag een keer wil zien. De humor van Pip Utton en omdat hij in het Engels speelt, zijn voor mij van doorslaggevend belang.

Henk Noy

SMAAK Toneel van Nederlandse en Vlaamse acteurs en regisseurs en soms opera en dans.

RAAK Jezelf herkennen in een stuk. Als je er blij of melancholisch van wordt.

Ik kies voor ‘Meepesaant’, vanwege Brabant, Maria Goos, Marcel Musters en Marc Marie Huijbrechts. Met ‘De Kleine Zielen’ van Louis Couperus wordt ouderwets uitgepakt met een grote cast. De Hollanders is jong talent met een originele aanpak en volgens de pers een belofte voor de toekomst. De opera ‘Manon’ heeft een prachtig verhaal en Miranda van Kralingen en Opera Zuid verdienen een volle zaal. ‘Bruid in de morgen’ is één van de meest ontroerende verhalen van Hugo Claus. Omdat ik van Tsjechov houd, ‘De Kersentuin’. Ik ben benieuwd naar de regie van Gerardjan Rijnders. Bij de voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, Ro Theater, Het Nationale Toneel, Toneelhuis en NTGent zit je eigenlijk altijd goed, is het niet het stuk, dan wel de cast, de originele opvatting van de regisseur of de vormgeving (of alles tegelijk).

Eveliene Sanders

SMAAK Musical

RAAK Aansprekend verhaal, hoeft geen happy end te hebben

Als musicalliefhebber kun je dit seizoen niet om ‘The Little Mermaid’ heen. Eindelijk weer een Disney-musical van Joop van den Ende! Het verhaal van ‘Contrapunt’ spreekt me erg aan en ik verwacht dan ook geraakt te worden door deze combinatie van muziek (Bach) en literatuur (Anna Enquist). Theaterplan heeft al vele mooie producties gebracht met jong regionaal talent. ‘Yab Yum - Het Circus van de Nacht’ belooft een spektakel te worden, waarbij je met een ‘wow’-gevoel de zaal verlaat. Het ontroerende verhaal van het weesmeisje Annie is een aanrader voor jong en oud. Ik verwacht dat ‘Aspects of Love’

met een regie van Paul Eenens en vertaling van Daniël Cohen voor mij het hoogtepunt wordt dit seizoen.

John en Therese de Lange

SMAAK Breed met een voorkeur voor dans, cabaret en show

RAAK Probeer eens wat anders

Onze lijst is een mix van allerlei genres. Najib Amhali is onovertroffen in het typeren van de verhoudingen in het huidige Nederland op een heel humoristische manier. Percossa is een must voor elke slagwerk-fanaat. Je komt ogen en oren tekort om de show te volgen. Introdans en het Nederlands Dans Theater zullen weinig uitleg behoeven voor de frequente Parktheaterbezoeker. Maar mocht je nou nooit naar een dansvoorstelling geweest zijn, dan is Introdans voor de Jeugd een echte aanrader, boeiend voor jong en oud, voor ervaren en onervaren dansliefhebbers. Voice Male is voor ons als fans van Montezuma's Revenge heel herkenbaar. Momix is een voorstelling vol onverwachte effecten, bijna niet uit te leggen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Diavolo. Deze dansers gebruiken attributen die je niet verwacht.

Marcel Kennis

SMAAK Cabaret, musical en totaaltheater,

maar ook af en toe iets anders!

RAAK Verrassend! Nooit hetzelfde.

De Nederlands sprekende Amerikaan Greg Shapiro (bekend van Boom Chicago) weet de Nederlanders op een scherpe manier een spiegel voor te houden. Iets heel anders is het Eindhovense dansgezelschap United-C. Helaas heb ik nog nooit iets van ze live gezien, maar de verhalen, recensies en videoclipjes die ik op internet heb gezien beloven veel goeds! Stand-upper Martijn Koning weet op een natuurlijke manier de meest actuele en droge grappen te maken. Met hetzelfde gemak improviseren de heren van Op Sterk Water een afwisselende show die je doet verlangen naar meer. Ik heb altijd iets gehad met optredens van jonge theatertalenten. Een mooie plek om parels al vroeg te ontdekken is dus bijvoorbeeld de musical ‘Les Misérables’ van CKE.

Michael van Helvoort

SMAAK Cabaret en stand-up comedy

RAAK Ontspanning, plezier en gezelligheid

Ik ben voornamelijk geinteresseerd in stand-up en cabaret. Daarom schrijf ik dit seizoen zeker in voor Theo Maassen en ook Ronald Goedemondt, Jochen Otten en Henry van Loon. Een Brabants onderonsje zeg maar. Afgelopen jaar bij het Cabaret & Comedyweekend ben ik enthousiast geraakt door het improvisatietalent van Boom Chicago. Ik vind het altijd leuk om nieuw talent te zien en deze door de jaren heen te zien groeien. Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe Culture Comedy Award 2012. En met de kinderen ga ik naar het Kerstwintercircus. Dit hebben we vorig seizoen gedaan en dat was een succes, net als een Ontroerend Goed kindervoorstelling, een voorstelling op hoog niveau met een absoluut goede prijs-kwaliteitverhouding.

En daar zijn ze weer... onze eerste dertien Pioniers. En u ziet ze ook in theaterseizoen 2012/2013 weer terug!

We hebben hen gevraagd hun zeven tips voor het nieuwe seizoen voor u op een rij te zetten. Hopelijk is hun smaak bij u raak.

Benieuwd naar de tips van John en Therese de Lange, Janna, Marcel Kennis, Henk Noy, Michael van Helvoort, Iselle Claassens en Michele Rijzewijk, Eveliene Sanders, Brigitte Steppé-Chevance, Jan-Clemens Lampe, Johan van Langenhove en Léon van der Zanden? KLIK OP DE FOTO'S

RAAK & SMAAK Tips van de Parktheaterpioniers

6