POM 5

pionier terugblik3

pionier terugblik3

Kristel Zweers met pionier Johan en kok Mehdi Reshok

Kristel en technicus

Borden signeren

Kleedkamergesprek

‘Dat was ik niet, dat was Karin’

Kristel Zweers

(door Peter Borgers, geplaatst in Eindhovens Dagblad 17 mei 2012)

Haar programma heet niet voor niks ‘Puur’. Kristel Zweers wil echt zijn. En haar eigenzinnige en intelligente humor is in ieder geval anders. Na twee shows vol seksuele escapades houdt ze het nu zedig en snedig. Ze leert ons alles over Karin, het stemmetje in het hoofd van iedere vrouw, en zet een nieuwe betere maatschappij op. Maar tevreden is ze niet.

Hoe was het vanavond?

“Ik weet wat er gebeurde. Ik haperde, heb de volgorde van de show door mekaar staan gooien en was zelfs de tekst kwijt. Bizar, want als je me midden in de nacht wakker maakt, dreun ik het zo op.”

Die dingen gebeuren, iedereen doet weleens een slechte show. Maar in al die jaren van kleedkamergesprekken ben je de eerste die er open over is.

“Tja, dat is het thema van mijn show, he? Het komt echt door mezelf. En straks ga ik mezelf de hele terugweg naar Den Haag lopen pijnigen over het hoe en waarom.”

Aan de show ligt het niet, die biedt humor en inhoud. Heel vrouwelijk, ook.

“Echt? Da’s apart, omdat mensen meestal zeggen dat ik juist mannelijk cabaret maak, stoer en ruig. Dat ik mannelijk ben in mijn humor.”

Maar het verschijnsel Karin kan alleen door een vrouw bedacht en gebracht worden.

“Karin is het stemmetje in het hoofd van iedere vrouw, dat haar aan alles kan– en zal- laten twijfelen. Ze heet Karin naar het zeikstemmetje in mijn tomtom, dat zich de hele weg met me staat te bemoeien terwijl ik nota bene het stuur in handen heb. Ze is die eeuwige twijfel die in je zit. Daar valt soms niet mee te leven. Wij vrouwen zijn allemaal psychologische wrakken en kunnen zo de inrichting in. Ik heb die stem een naam gegeven, zodat ik haar ook kan negeren. Ik wil vrouwen duidelijk maken dat je er afstand van kunt nemen. Dat je kunt zeggen: dat heb ik niet gezegd, dat was Karin.”

Dit is intelligente humor. Met een boodschap, dus.

“Mijn programma’s gingen altijd al ergens over. Vroeger merkte niemand dat op,omdat ik alles in een laagje van seks verpakte. Dan stond ik op toneel in mijn ondergoed, of een latex pakje. Nu kies ik voor die jurk, want ik wil gewoon wat anders vertellen. Maar het is wel een tikkie braaf ten opzichte van de vorige shows. Dat gaat weer veranderen, het mag best weer wat ruiger. Het rare is dat deze jurk echt voelt als een kostuum,terwijl dat latexpakje niet zo voelde. Raar he?”

Johan van Langenhove

Kristel Zweers Puur

woensdag 16 mei

Parktheater Pioniers

terugblik 3

13