POM 5

pionier vooruitblik

pionier vooruitblik

Zaterdag 19 mei 2012, samen met mijn dochter en Brigitte Koolen als Parktheater-gezelschap, naar de Stadsschouwburg te Nijmegen om de voorstelling ‘Move to Move’ van Nederlands Dans Theater 1 te bezoeken. Vooraf natuurlijk een gezellig reisje er naar toe, onderweg gekeuveld over van alles en nog wat en zeker over dans. Bij aankomst het vooraf vertrouwde diner en een kort filmshot voor het theater.

Pionier dans

Het Nederlands Dans Theater heeft mijn speciale aandacht als Pionier dans, vooral de choreografieën van Paul Lightfoot en Sol León. Choreografieën die vorm krijgen door de samenwerking van Paul en Sol, van man en vrouw dus, wat naar mijn gevoel een zichtbare meerwaarde oplevert. De vorm en danstaal van een man ervaar ik anders dan van een vrouw. Paul en Sol weten de verschillen op een perfecte, fraaie manier samen te voegen. Wat een creatief paar! Paul, artistiek directeur van een toonaangevend dansgezelschap, en Sol die de verantwoording draagt voor de kleding. Beiden sublieme choreografen, die intensief samenwerken. Wat wil je nog meer! Een verwijzing naar de beroemde beeldhouwer Rodin en zijn vriendin/medewerkster Camille Claudel, is hier zeker op zijn plaats. Ik ben er van overtuigd dat ze wezenlijk elkaars werk beïnvloed hebben: zo ook bij Paul en Sol.

Warming up

Vooraf zijn er contacten geweest vanuit het Parktheater met het NDT met het verzoek om wat extra’s, buiten de voorstelling om bij te mogen wonen. Natuurlijk is het moeilijk voor een grote organisatie om dit te honoreren. Maar toch, we mochten voor de voorstelling de opwarming van de dansers meemaken. Heel bijzonder, dan sta je daar in de coulissen, heel verlegen en bescheiden te kijken naar een 17 tal topdansers, dansers uit de hele wereld! Plotseling komt er dan een man op ons afgelopen, jazeker Paul Lightfoot zelf. Mijn avond kan niet meer stuk en de voorstelling moet nog beginnen. Natuurlijk kennis gemaakt, een praatje, een foto! Geweldig!

Na deze ervaring onze plaatsen in de zaal opgezocht, een mooie zaal, heerlijke stoelen.

De voorstelling

Drie choreografieën, twee van Paul Lightfoot en Sol León en één van Ohad Naharin. Natuurlijk verklap ik niet te veel, alleen wat persoonlijke belevingen. Voor u als publiek moet er op 5 juni in het Parktheater voldoende ruimte zijn voor een eigen interpretatie.

Als eerste ‘Secus’ van Ohad Naharin. De kunst van de stomme film dient als inspiratiebron voor deze choreografie. Het massale maakt veel indruk, 17 dansers in vrijetijdskleding. Veel beweging, afgewisseld met prachtige duetten. Bijzonder: er was nauwelijks een lichtplan aanwezig. Geen decor, soms vormden de dansers als stilstaande rijen het decor. Een paar verstilde momenten, muziek stil, dansers als versteend, de zaal muisstil. Zelfs geen kuchen of hoesten, een mooie ervaring. Een aantal grappige effecten. Als slotbeweging een ogenschijnlijk chaotische start van alle dansers die langzaam overging in een draaikolk, cirkel.

Als tweede ‘Shine a Light’ van Paul Lightfoot en Sol León. Hier een mooi lichtplan, totaal toneelbreed en bewegend, fascinerend! Een zeer indringende start wat muziek, dans en stemmen betreft. Het beest in de mens, zeker in de relatie man, vrouw, geweld, oorlog. Totaal nieuw voor mij, de dansers maken gebruik van de orkestbak.

En als derde ‘Silent Screen’ van Paul Lightfoot en Sol León. Om licht helder te laten schijnen heb je duisternis nodig! Het decor, podiumbreed, zwart-wit film, werkt totaal overdonderend, direct na het opgaan van het doek.

De kern van mijn interpretatie over het verloop van deze choreografie is verwondering. Vormgegeven, symbolisch, door het kind met het rode jasje. Verwondering over de dingen in het leven, wat volwassenen met het volwassen worden verloren zijn.

‘Move to Move’, u kunt er niet om heen!

Laat u op 5 juni meevoeren door al het moois op het podium. Ik wens u een fantastische voorstelling toe, die ongetwijfeld lang in uw hoofd blijft hangen. Het Nijmeegse publiek was zeer enthousiast.

Vergeet ook vooral de inleiding niet om 19.15 uur en maak gebruik van het napraten in het Theatercafé. Ik zal er zijn!

Een mooiere afsluiting van het dansseizoen kan ik me niet wensen. Dus dansliefhebbers: zeer de moeite waard om ‘Move to Move’ te bezoeken. Wat zeg ik, u kunt er niet om heen!

Léon van der Zanden

MEER OVER DE VOORSTELLING

Léon met choreograaf

Paul Lightfoot

Pionier Léon van der Zanden in Nijmegen

Een mooiere afsluiting van het dansseizoen kan ik me niet wensen

En dan nu eindelijk mijn Pioniervoorstelling, na lang wachten, aan het einde van het theaterseizoen 2011-2012. Bijzonder spannend voor mij als laatste in de rij van dertien. Na de verhalen en enthousiaste ervaringen van mijn medepioniers verwerkt te hebben en elkaar zeker geraakt te hebben, op naar Nijmegen.

LEES VERDER

Léon van der Zanden

Nederlands Dans Theater 1

Move to Move

dinsdag 5 juni

Parktheater Pioniers

vooruitblik

4