POM3

pionier vooruitblik3

pionier vooruitblik3

Het gezin uit ‘Next to Normal’ laat ons zien dat ‘normaal’ niet de norm hoeft te zijn. Bepaalde karaktertrekken van de personages zijn heel herkenbaar, maar ergens ook weer niet. We willen namelijk niet dat ze herkenbaar zijn. Dit zou betekenen dat wij zelf ook niet ‘normaal’ zijn, want dat het gezin Goodman in deze musical behoorlijk is ontwricht, moge duidelijk zijn. Hoofdpersonage Diana heeft een bipolaire stoornis, wat betekent dat zij manisch depressief is en lijdt aan psychoses en hallucinaties. Haar gezin heeft veel last van haar ziekte en het normale gezinsleven wordt hierdoor volledig overhoop gegooid. Toch blijven zij ieder op hun eigen manier vechten tegen deze ziekte.

Gegarandeerd een mooie avond

Het is interessanter om de musical in te gaan, zonder al te veel van het verhaal te weten. Je moet het gewoon op je af laten komen en dan heb je gegarandeerd een mooie avond met veel stof tot nadenken achteraf. Wat mij betreft is dat iets wat een goede voorstelling kenmerkt; dat je er nog lang over kunt nadenken en napraten. Dan heeft het je pas echt geraakt. Er is geen twijfel over mogelijk dat ‘Next to Normal’ mij diep geraakt heeft. Alleen het angstaanjagend goede spel van Simone Kleinsma, Freek Bartels en jong talent Michelle van de Ven bezorgde mij al kippenvel. Wat ook bijzonder is, is dat, hoe zwaar het onderwerp ook is, er wel degelijk humor in het stuk zit. Die humor wordt op zo’n manier, tussen de regels door, gebracht, dat het niets afdoet aan het serieuze aspect van het verhaal, maar het voor het publiek toch net een beetje luchtiger maakt en beter te behappen.

Speciaal

Een premiere van een musical van Joop van den Ende Theaterproducties staat altijd garant voor veel media-aandacht en erg veel bekende Nederlanders en dat was er ook deze avond niet minder om. Zelf konden we op de rode loper rustig doorlopen zonder ‘lastig’ gevallen te worden met filmploegen en flitsende fotocamera’s. Toch voelde ik me deze dag wel een beetje speciaal. Ik had namelijk de eer om de voorstelling als een van de eersten te mogen bewonderen en alle bezoekers van het Parktheater hierover te vertellen.

‘Next to Normal’ is, zoals inmiddels wellicht duidelijk is, geen gewone musical. De muziek is anders, meer pop dan musical. De cast bestaat uit slechts zes mensen, het decor is minimaal en van een happy end en vrolijke deuntjes is al zeker geen sprake. Maar laat dat nou juist het soort musical zijn dat ik het meest interessant vind. En ik denk vele mensen met mij, want deze voorstelling bereikt een breder publiek dan alleen musicalliefhebbers. Ik kan oprecht iedereen aanraden om deze voorstelling te gaan bekijken. Zorg er wel voor dat je in goed gezelschap bent en je de gelegenheid hebt om erover te praten achteraf, want het is een heftig stuk dat echt bij je binnen komt. Daarvoor is een mooie kans op 25 en 26 februari a.s. als deze voorstelling in het Parktheater te zien is. En mocht je de behoefte hebben, kun je op 25 februari na afloop in het theatercafé nog even napraten met mij en mijn mede-pioniers!

Eveliene Sanders

MEER OVER DE VOORSTELLING

Op 16 januari ben ik naar de première van de voorstelling ‘Next to Normal’ geweest in het DeLaMar theater in Amsterdam. Nou heb ik in mijn leven al heel veel musicals gezien en ook premières zijn mij niet vreemd, maar in dit geval was het toch wel een aparte gebeurtenis, alles behalve normaal, oftewel ‘next to normal’ dus!

Niet normaal

Volgens Van Dale betekent ‘normaal’; ‘overeenkomstig de regel’. Nu volgt er direct een nieuwe vraag: wat is dan de regel en wie bepaalt deze regel? Wanneer is iets niet normaal?

LEES VERDER

Eveliene Sanders Joop van

den Ende Next To Normal

zaterdag 25 en zondag 26 februari

Parktheater Pioniers

vooruitblik III

6