POM3

pionier vooruitblik2

pionier vooruitblik2

Gelukkig leek het wel lente, en hebben we een mooi stuk van Brighton mee kunnen pikken, van De Pier, de oude stad, het Brighton Museum & Art Gallery tot het Royal Pavillion. Een verrassende stad. Gevarieerd, en toch ook nog kleinschalig.

StandUp

Verder stond alles in het teken van cultuur, in het bijzonder comedy, Stand-up comedy. Met zes avonden in de week comedy geprogrammeerd bij Komedia snap ik de keuze wel tot populairste comedytheater. De 29e ’s avonds was de voorstelling van Comic Boom in Komedia, met acht comedians. Samensteller en leider van Comic Boom is Jill Edwards. Jill heeft ook het programma samengesteld voor Stand-up UK in het Parktheater. Met haar heb ik een interview, alsmede met Zoe Lyons, dé artiest van deze avond en Master of Ceremony (MC) in Eindhoven.

Hoe is Jill Edwards tot het programma gekomen in het Parktheater? Ze heeft daarbij een keuze gemaakt voor een diverse samenstelling. Van een comedian die veel visueel werkt naar meer kritische en fysieke. Tja, hoe kan ik zoiets verder uitleggen, in woorden? Verrassend?! Verrassend, dat zal het in ieder geval worden! Wat ze wél allemaal zijn, is dat het enthousiaste comedians betreft die klaar zijn voor hun next step, naar landelijke (Engelse) radio en televisie. Enkele comedians van vorig jaar Stand-up UK hebben deze stap het afgelopen jaar gemaakt. Wie die stap sowieso al heeft gemaakt is Zoe Lyons. Zoe, een sympathieke Londonse die de hectiek heeft verruild voor Brighton, is in Eindhoven de MC. Hoe is Zoe’s optreden te beschrijven volgens zichzelf? “Anders.” Anders? Ja, anders!

De voorstelling, is het te volgen?

Acht comedians, 298 uitzinnige Britten en 2 Nederlanders in (letterlijk) de kelder van Komedia. Dát geeft nog eens een aparte sfeer. Iedereen gezellig aan tafeltjes met een lekker drankje. Alhoewel, drankje is hierbij wel een understatement, met vazen van 5 liter. Voor mijzelf had ik nog wel een kleine subvraag of ik het nog wel kon volgen. De Engelsen, thuisspelend, in hun eigen accent. Gelukkig viel dat reuze mee en was het heel goed te volgen. Wat heb ik gezien deze avond? Zeer gevarieerd top stand-up waarbij een muziekinstrument of andere extra middelen niet werden geschuwd. Alles van een hoog niveau, óók van de “beginners” die een kwartier mochten optreden. Ja, het niveau is wel hoog in Engeland.

En hoe was Zoe? Ja, Zoe was anders, zoals ze het zelf al omschreef. Ja, ze inderdaad niet in één stand-up-hokje te vatten. Wél is ze goed, heel goed... en authentiek. Zoe was niet voor niets de uitsmijter van deze avond die het publiek kan boeien en binden en diverse stijlen kan laten zien. Heel knap.

Wat te verwachten in Eindhoven?

Natuurlijk is het ook voor mij een verrassing wat het niveau zal zijn in Eindhoven, maar afgaande op de Stand-up UK-voorstelling van vorig jaar en het algemene niveau van comedians in Engeland durf ik wel te zeggen dat het een topavond zal worden. Daarbij heeft Jill een gemeleerd gezelschap samengesteld met comedians die klaar zijn voor hun radio en tv-doorbraak in Engeland. Behalve Zoe Lyons komen Ben Target, David Trent en Mark Simmons. Kortom, divers, enthousiast en goed. Dat verwacht ik ook zeker van het Comedy & Cabaretweekend in het algemeen en Stand-up UK in het bijzonder. Gevarieerd, en top.

Én niet te vergeten: Ook bij Stand-up UK in de Kameleon van het Parktheater zit je gezellig aan tafeltjes met een drankje te genieten van deze voorstelling. Wil je gezellig met mij aan een tafeltje? Dat kan gewoon! Schuif gerust aan. Want ik ben er 3 en 4 februari ook bij!

Cheers,

Michael van Helvoort

MEER OVER DE VOORSTELLING

Interview met Jill Edwards, programmeur van het

Standup-UK-gedeelte van het Dommelsch Cabaret

& Comedyweekend.

Michael van Helvoort bezocht in Brighton de comedyclub Komedia en interviewde daar Zoe Lyons, de MC van StandUp-UK in het Parktheater.

Vooruitlopend op Stand-up UK (op 3 en 4 februari) ben ik 29 december 2011 naar Brighton (UK) geweest. In Brighton bevindt zich namelijk Komedia, de populairste comedylocatie van Zuid-Engeland; acht keer in de laatste tien jaar werd Komedia gekozen tot het beste (comedy)theater van Zuid-Engeland. Met hooggespannen verwachtingen ben ik dus vertrokken.

Brighton

Brighton? Ja, Brighton! Wat wist ik eigenlijk van Brighton? Eerlijk gezegd eigenlijk helemaal niks. Brighton is een badplaats in het zuiden van Engeland, maar ja, dan moet je niet tussen kerst en oud-en-nieuw daar naartoe gaan.

LEES VERDER

Michael van Helvoort

Cabaret & Comedyweekend

vrijdag 3 en zaterdag 4 februari

Parktheater Pioniers

vooruitblik II

5