POM2

pionier vooruitblik1

pionier vooruitblik1

Gratis inleiding 19.15 uur

werden wij gegrepen door het prachtige decor. De modderige oever van de Wolga, met een paar donkere dreigende hoge bomen tegen een kleurloze lucht. De sfeer was gecreëerd. Muziek en zang kregen ons meteen in hun ban. De saamhorigheid van de acteurs was voelbaar en zichtbaar.

Boven het toneel kon je de tekst in het Nederlands lezen. Dit was niet altijd even makkelijk te volgen: lezen, luisteren en kijken naar het spel gingen niet altijd samen. De goede inleiding was voor ons genoeg geweest, zodat we de tekst niet altijd hoefden te lezen. Het verhaal werd zo duidelijk weergegeven in het acteertalent, zang en muziek dat voor ons de vertaling er niet zo veel meer toe deed.

Het slot is zo mooi, dat je eerst terug moet komen eer je handen in beweging komen en laten horen hoe mooi we de opera gevonden hadden. We hebben genoten, kennis gemaakt met een bijzonder mooie opera en prachtige muziek (die soms ook heel bijzonder is).

Toen we hoorden, dat deze opera maar tien keer opgevoerd wordt, begrepen wij er niets meer van: zo veel werk, zo veel liefde, aandacht en respect, zo iets prachtigs, waarvan uiteindelijk maar weinig mensen kunnen genieten.

Wat jammer!

Brigitte Steppé- Chevance en Els van Hal

Meer over de voorstelling

Met veel plezier hebben wij de premiere van de opera ‘Katja Kabanova’ van Leo Janáček in Theater aan het Vrijthof in Maastricht bijgewoond, of liever gezegd beleefd. We kenden deze opera niet, maar Opera Zuid kennende, wisten wij dat ons iets bijzonders te wachten stond.

De inleiding liet ons de muziek, de personages en het verhaal beter begrijpen. De Tsjechische taal, haar klank en intonatie hebben een grote rol gespeeld bij het componeren van de muziek; noten en woordklanken dragen elkaar en vormen een geheel.

Toen het doek open ging... LEES VERDER

Brigitte Steppé-Chevance

Opera Zuid Katja Kabanova

dinsdag 29 november KLIK

Parktheater Pioniers

vooruitblik I

4