ParkTheater

pagina 07 Terugblik

pagina 07 Terugblik

Bekijk hier de andere video

De Pioniers: broodnodige sterren van

en voor het Parktheater

gezelschap. Omdat ze zo veel zien, hebben ze een schat aan kennis en ervaring. Vaak weten ze over een bepaalde artiest of voorstelling meer dan wij. We hebben dertien van deze theaterbezoekers benaderd om ons te helpen een rol te spelen in seizoen 2011/2012 en gevraagd of ze tijdelijk onze collega’s willen worden. Zodat de juweeltjes niet ondersneeuwen en de pioniers er de aandacht aan kunnen geven die deze voorstellingen verdienen. En zodat zij hun passie voor theater met andere bezoekers kunnen delen. Wij vinden het bijzonder dat ze dit willen doen. Want als pionier heb je moed en lef nodig om je werk te doen. Het zijn onze sterren uit het publiek.

Dinsdag 13 september was de eerste ‘pioniersvoorstelling’: ‘Circus Hurricane’ van Hans Klok. Pionier van deze voorstelling is Marcel Kennis. Marcel is zijn hele leven al gefascineerd door magie. Voor de voorstelling zouden Marcel en Hans elkaar ontmoeten in het restaurant Park & Pluche. De onrustige opwaaiende vitrages bij de restaurantdeuren kondigden de komst van de illusionist al aan. De twee sterren schudden elkaar hartelijk de hand in Park & Pluche. Na afloop van de voorstelling praatten ze uitgebreid na in het Theatercafé.Een handvol pioniers maakte dinsdag met hun bezoek aan ‘Circus Hurricane’ een meer dan geslaagd uitstapje buiten hun eigen genre. Ze ervoeren hoe het is om totaal iets anders te zien en te beleven dan je gewend bent.

De show van Hans Klok was van een ongekend spektakel.

Vliegensvlugge, magische en onmogelijk lijkende acts en verdwijntrucs brachten het publiek in extase. Een gloeilamp zweeft over het podium. Het is de beroemde, nooit prijsgegeven truc met de zwevende lamp van Harry Blackstone. De prachtige muziek die de truc perfect begeleidt is van niemand minder dan Charlie Chaplin.

Charlie Chaplin is een geniaal soort mens, waarvan de wereld er maar enkelen heeft voortgebracht. Zijn film ‘Modern Times’, waarin Chaplin de technologische vooruitgang op onovertroffen manier op de hak neemt, is één van zijn mooiste. De film werd afgelopen zondag vertoond in een prefect decor, het Klokgebouw. Het Brabants Orkest speelde met de filmmuziek (ook van de hand van Chaplin) de sterren van de hemel. Komieken van nu gebruiken Chaplins stomme films nog altijd als studiemateriaal. Gelukkig maar. Zo leeft het werk van deze bijzondere filmpionier na zijn leven voort. Chaplin zei: ons leven is te kort om iets anders te zijn dan amateurs.

Wij – de medewerkers van het Parktheater – zijn ook amateurs. Als we alle kennis en ervaring en inzichten van alle 150 collega’s bij elkaar optellen weten we veel van het theatervak. Maar lang niet alles. Daarom doen we er alles aan bij te blijven met de vele ontwikkelingen, die als wervelwinden rond het Parktheater waaien. Die wervelwinden zijn verfrissend, uitdagend en leerzaam. En het maakt nieuwsgierig, keer op keer.Nieuwsgierig zijn we ook steeds weer naar alle 500 voorstellingen die we ieder seizoen programmeren. En die we graag helder en aantrekkelijk aan het publiek willen presenteren. Vijfhonderd voorstellingen is veel. “Joehoe! Hier ben ik! Maar wacht eens, ik ben er ook! En ik ook!! Zie je mij?, Hier ben ik!!!” Stuk voor stuk ‘schreeuwen’ ze om aandacht. Niet zelden wordt het ene juweeltje ondergesneeuwd door een ander.

Dat is jammer en daarom hebben we iets verzonnen. Tussen ons publiek bevinden zich bezoekers die kind aan huis zijn in het Parktheater. Ze zijn te vinden bij veel voorstellingen, en vooral bij de voorstellingen uit hun favoriete genre of van hun favoriete artiest of

van Loes

Impressie van de Pioniersavond op 13 september in Parktheater Eiindhoven

terugblik

7

Marcel Kennis

Hans Klok

Circus Hurricane