ParkTheater

pagina 03 Pioniers

pagina 03 Pioniers

5 juni 2012

Léon van der Zanden

Nederlands Dans Theater I

Move to Move

Dans, beweging geeft mij inspiratie bij mijn werk als beeldend kunstenaar en blijft verwondering in ons oproepen. Een uitdaging voor u om de voorstelling eens vanuit deze visie te bekijken.

In ‘Move to Move’ een nieuw werk van de befaamde boegbeelden en huischoreografen van het Nederlands Dans Theater, Paul Lightfoot en Sol León. Beiden kunnen wereldwijd bogen op een grote schare fans. Hun ruime oeuvre kenmerkt zich door imposante toneelbeelden en een onderscheidende danstaal, met daarin vaak invloeden uit stomme film, fotografie, theater, muziek en literatuur. Grootmeester Ohad Naharin, choreograaf en artistiek leider van Batsheva Dance Company, is voor het eerst sinds 2007 weer te gast. ‘Secus’ was een deel van het ballet ‘Three’ en wordt voor het eerst op zichzelf staand uitgevoerd. Zijn danstaal kenmerkt zich door kernwoorden als aards, explosief en vitaal.

16 mei 2012

Johan van Langenhove

Kristel Zweers

Puur

Mijn eerste ontmoeting met deze Gelderse stand-up comédienne/cabaretière was nog in dat karakteristieke zaaltje, het oude Globetheater. Links zittend voor het podium volgde ik haar als een van de acts op de druk bezochte Girls Comedy Night.

Sinds die tijd is er toch het nodige veranderd. Het succes van de comedy kreeg een vervolg in televisie optredens (BNN, de Lama’s, Hard Gelach), festivals (Lowlands) en er werd ook gewerkt aan volwaardige cabaretprogramma’s.

In seizoen 2011-2012 presenteert zij haar derde programma met als titel ‘Puur’. Wat kunt u verwachten van dit programma: gesprekken over mannen, vrouwen, de wereld... over haarzelf en over u. En met als hobby kickboksen worden er niet alleen op de sportschool rake klappen uitgedeeld!

Kortom, voor mij in elk geval geen UEFA-Cup voetbal finale in mei, maar een bezoek aan haar derde voorstelling...

28 april 2012

Iselle Claassens & Michèle Rijzewijk

Noord Nederlands Toneel Hamlet

We bezochten vorig seizoen de voorstelling ‘Alice in Wonderland’ van het Noord Nederlands Toneel, die een diepe indruk op ons maakte. Het was één van de beste voorstellingen die we afgelopen seizoen zagen. Dat het Noord Nederlands Toneel niet bang is om klassieke stukken in een geheel nieuw jasje te steken, bewezen ze al eerder met ‘Medea’ en ‘La Divina Commedia’.

Nu presenteren zij Hamlet, zijn geliefde Ophelia en moeder Gertrude als psychiatrische patiënten. De personages bewegen zich tussen genialiteit en gekte, droom en werkelijkheid. Er wordt gepuzzeld met wanen en leugens, om toch maar die wereld terug te krijgen waar we met zijn allen in kunnen geloven.

Het stuk roept vragen op als: hoe gek ben je als je weigert je te conformeren aan middelmaat, hypocrisie en simplisme? Hoe gaan wij met onze gekken om? We weten zeker dat u van een bezoek aan deze voorstelling geen spijt zult krijgen.

27 maart 2011

Henk Noy

Pierre Bokma e.a.

Oom Wanja

Op 2 oktober 1969 ging in de Eindhovense Stadsschouwburg ‘Oom Wanja’ van Anton Tsjechov in première en ik was erbij, werkzaam als pr-man in de schouwburg. Na de legendarische regisseur Tsjarov, die met veel samovars in Nederland een streng realistische traditie had gevestigd, zorgde Ton Lutz voor een complete vernieuwing. Hij regisseerde en speelde de titelrol, met naast hem onder anderen Ann Hasekamp, Petra Laseur en André van den Heuvel. En met de toen 85-jarige Magda Janssens, van wie een prachtig portret in de galerij in het Parktheater te zien is.

Tsjechov (1860), is naast Shakespeare waarschijnlijk de meest gespeelde toneelschrijver. Hij noemt zijn ‘Oom Wanja’ “Episoden uit het leven op het land”. Sonja en haar oom Wanja raken uit hun dagelijkse doen door de komst van een stadse professor en zijn jonge vrouw. Het is een verhaal van alle tijden, over de pijn van de herinnering en de angst voor de toekomst.

25 en 26 februari 2012

Eveliene Sanders

J vd Ende Theaterproducties

Next To Normal

Musical is niet zomaar een hobby, het is een deel van mijn leven geworden. Gemiddeld zo’n twee keer per week ben ik wel ergens in Nederland in het theater te vinden en daarnaast ben ik vaak bezig met schrijven over musicals, onder andere voor de website Mjoesical.nl. Hoeveel theaters ik inmiddels ook gezien heb, mijn hart ligt echter nog altijd bij het Parktheater. Niet alleen vanwege de locatie en de sfeer, maar vooral omdat dit theater altijd de leukste musicals naar Eindhoven haalt! Ik ben dan ook erg blij dat ‘Next to Normal’ komend seizoen in het Parktheater te zien zal zijn.

‘Next to Normal’ vertelt het verhaal van een gezin waarvan de moeder psychische problemen heeft en hoe de familie daar mee omgaat. Het is een heftig en krachtig verhaal met prachtige muziek en een gezonde dosis humor, maar geen doorsnee musical. Next to normal dus! En juist dat maakt het zo speciaal dat deze musical straks in Eindhoven te zien zal zijn. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

3 en 4 februai 2012

Michael van Helvoort

Cabaret & Comedy weekend

Stand-up UK

Wat ik vooral leuk vind aan het Dommelsch Cabaret & Comedy Weekend is dat je verschillende soorten artiesten op één avond kunt zien. Bij Stand-up UK heb ik helemaal het ultieme geluk, omdat dit een voorstelling is waarbij meer dan één comedian optreedt. Je wordt constant heen en weer geslingerd tussen de verschillende stijlen van de comedians. Van snelle denkers met veel interactie tot comedians die de leuke en gortdroge Britse humor al letterlijk in hun genen hebben zitten en deze daardoor tot in de finesse beheersen. Een komische MC die dat geheel aan elkaar praat en een fantastische avond is verzekerd. Dit alles in de bijzondere setting van de Kameleon; gezellig aan tafeltjes, met genoeg ruimte voor een lekker drankje erbij.

13 januari 2012

Janna

Introdans voor de jeugd

Gekkebekken

Ik ben Janna. Ik ben 8 jaar en mijn hobby is dansen. Ik doe moderne dans. Ik zit nu 3 jaar op dansles en elk jaar geven we een voorstelling. Ik hou het meest van snelle dansen, met veel dansers tegelijk die allemaal iets anders doen. Lekker druk en lekker gek doen. De voorstelling ’Gekkebekken’ past dan ook wel bij mij. Een voorstelling met lekkere gekke dansstukken. Het is ook een feestvoorstelling, want Introdans bestaat 40 jaar.

Ik weet dat het best moeilijk is om alle pasjes te onthouden en om de pasjes goed te maken. Daarom vind ik het ook zo knap van de dansers van Introdans dat ze dat goed kunnen. Het is mooi om te zien hoe ze hun lichamen bewegen. Introdans brengt me geluk, want vorige keer dat ik naar Introdans was gegaan vond ik zomaar op straat geld. Ik ging toen met mijn oma, die vond het ook erg leuk en mooi om naar te kijken. Dit keer ga ik vragen of ik mijn vriendinnetje van de dansles mee mag nemen.

14 december 2011

Jan-Clemens Lampe

Conny Janssen Danst

Life-live!

Als beeldend kunstenaar en fotograaf ben ik een vaste bezoeker van veel dansvoorstellingen. Dat Conny Janssen Danst als gezelschap in de afgelopen 20 jaar hoog op mijn voorkeurlijstje staat, is niet verwonderlijk. Haar choreografieën inspireren mij door de grootstedelijke, maatschappelijke thema’s, of zoals de Rotterdamse zelf formuleert : “Hoe staan wij als mens in deze samenleving, waar lopen wij tegen aan en hoe gaan wij daarmee om?”

‘Life-Live!’ omvat een bewerking van een eerdere en een recente productie. ‘Number One’ (2002) is een ode aan de schoonheid en kracht van de pure dans. Aan het scheren, zoeven en glijden van lichamen over de toneelvloer en de zeggingskracht die dat in zich draagt. ‘Common Ground’ (2010) toont meer haar theatrale zoektocht. Het stuk is oorspronkelijk gemaakt voor een verlaten, troosteloze locatie, maar uiteindelijk is het een theatrale reis geworden van tien mensen die elkaar ontmoeten...

29 november 2011

Brigitte Steppé-Chevance

Opera Zuid

Katja Kabanova

Als er iemand is die geraakt wordt door theater, dan is Brigitte Steppé-Chevance het wel. Veel theatergenres kunnen haar bekoren met opera en dans voorop. “Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. En dus zit ik wekelijks te genieten in een schouwburg of muziekzaal”.

Als bewonderaar van Opera Zuid was haar keuze voor ‘Katja Kabanova’ snel gemaakt. “Voor mij kent ‘Katja Kabanova’ vele hoogtepunten. Janácek laat woorden muziek maken. Hij ontwikkelde al vroeg een grote liefde voor de Russische literatuur. Deze liefde beïnvloedde zijn artistieke smaak sterk, wat duidelijk blijkt uit zijn opera’s met Russische thema’s en talrijke instrumentale werken. Het psychologisch drama wordt ondersteund door grandioze muziek waarin liefde, schitterende melodieën, broeierige scènes en tragiek te horen zijn”.

11 oktober 2011

John en Therese de Lange

Montezuma’s Revenge

Strikes Back

Al jaren lang zijn wij grote fans van Montezuma’s Revenge. Wij zijn John en Therese de Lange, vader en moeder van twee dochters en opa en oma van twee stoere kleinzonen. Sinds 1984 zijn wij trouwe bezoekers van het Parktheater en genieten we van heel veel verschillende genres, zoals dans, show, muziek, cabaret en toneel. Graag maken we u daarom attent op de terugkeer van Montezuma’s Revenge. Enkele jaren geleden kondigden zij hun afscheid aan. Wij zijn net als u verrast door hun comeback en natuurlijk ook benieuwd naar hun nieuwe programma.

Als eerder gezegd keren ze nu gelukkig terug in het theater, een prachtige kans om weer te genieten van al dat moois. Al is het op het moment van schrijven niet duidelijk wat de show gaat inhouden, het vertrouwen op een fantastische avond is groot. Vandaar dan ook, dat we iedereen aanraden naar deze unieke show te komen. Kippenvel gegarandeerd!

13 september 2011

Marcel Kennis

Hans Klok

Circus Hurricane

”Uiteraard ben je als liefhebber van het genre magie en illusies meteen nieuwsgierig of je verwachtingen waarheid zullen worden maar je bent natuurlijk ook benieuwd of je de acts zou kunnen doorgronden. Het leuke van zo’n show is altijd de uitdaging van het snappen van de acts voor mij maar ik moet zeggen dat dat met zo’n geweldige snelheid en goede uitvoering toch knap lastig is! Naast de geweldige acts van Hans komen er ook andere artiesten aan bod in zijn Circus Hurricane en die acts waren net zo spectaculair, verbazingwekkend en fantastisch als de rest van de show. Je verbaast je over de kracht en de souplesse van het menselijk lichaam, de interactie tussen mens en dier en de vele adembenemende andere kunsten. Hans Klok’s Circus Hurricane is een spectaculaire, snelle en verbazingwekkende show die je echt gezien moet hebben.

datum

Voorbeeld Tekst

Parktheater Eindhoven heeft een aantal bezoekers gevraagd om Parktheaterpionier te worden. Zij kozen een voorstelling en schreven voor onze brochure.

Ze recenseren hun voorstelling na bezoek elders in het land en ze zijn in het Parktheater om na te praten... met ú.

Waarom? Omdat onze bezoekers met passie voor een voorstelling veel beter dan wijzelf kunnen aangeven wat hen raakt.

Waarom? Omdat onze bezoekers met passie voor een voorstelling veel beter dan wijzelf kunnen aangeven wat hen raakt.

Ze recenseren hun voorstelling na bezoek elders in het land en ze zijn in het Parktheater om na te praten... met ú.

Parktheater Eindhoven heeft een aantal bezoekers gevraagd om Parktheater- pionier te worden. Zij kozen een voorstelling en schreven voor onze brochure.

Even voorstellen

klik op de foto’s

de pioniers

3